Suçsuz yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
Hakaret suçunun kovuşturulması dava konusu bir suç değildir. Cumhuriyet savcılığı olaydan haberdar olduğunda, soruşturma yetkilerini resen kullanacaktır. Ancak, hakarete uğrayan kişinin şikayette bulunma hakkı vardır. Şikayet, cumhuriyet savcılığına veya soruşturmaya yetkili kolluk kuvvetlerine yapılabilir.
Biri bize iftira atarsa ne yapmalıyız?
İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayetler kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir. Ancak, iftira suçunun şikayette bulunulabilecek bir suç olmadığı unutulmamalıdır. Soruşturma resen de başlatılabilir.
İftira atanın sonu ne olur?
5.5 Suçsuz bir kişiye hapis cezasından başka bir adlî veya idarî yaptırım uygulanması hâlinde; iftira atan kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Allah iftira atanlara ne yapar?
Bu ayet, müminlerin şeytana uymamaları gerektiği uyarısıyla başlar çünkü şeytan kötülüğü ve kabalığı teşvik eder. Bu ayet, onurlu hayatlar yaşayan insanlara iftira atanların hem bu dünyada hem de ahirette Yüce Allah’ın rahmetinden dışlanacağını ve korkunç bir cezaya çarptırılacağını bildirir.
İftira karşı nasıl davranmalı?
Hakarete uğrayan bir kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet hem kolluk kuvvetlerine hem de savcılığa yapılabilir. Ancak, hakaret suçunun şikayette bulunulabilecek bir suç olmadığını belirtmeliyiz. Soruşturma resen de başlatılabilir.
Hangi durumlar iftiraya girer?
Hakaret suçunun oluşması için en önemli şart, mağdura hukuka aykırı bir fiilin atfedilmesidir. Failin ayrıca mağdurun kendisine atfedilen hukuka aykırı fiili işlemediğini bilmesi gerekir. Mağdura atfedilen hukuka aykırı fiilin başkası tarafından işlenmiş olması önemli değildir.
İftira atılan kişi ne yapmalı dinen?
İftiracı tövbe edip af dilemezse ahirette azap görecektir. İftiracının tövbesinin sonucunu ancak Allah bilir.
İftiradan nasıl kurtulurum?
İftiraya uğrayan bir kişi ne yapmalıdır? Sebepsiz yere iftiraya uğrayan bir kişi, iftiradan kurtulmak için şikayette bulunmayı seçmelidir. İftira atan kişi biliniyorsa, iki yere şikayette bulunabilirsiniz. Bunlar Başsavcılık ve yaşadıkları şehirdeki kolluk kuvvetleridir.
Bir insan neden iftira atar?
İftira atanlar ve iftirayı yayan kişiler bundan büyük bir zevk alırlar. Bu asılsız sözleri, yalanları ve iftiraları yaymak büyük bir haksızlık ve günahtır. İftiranın sebebi genellikle psikolojiktir. Psikolojik olarak bir “savunma mekanizması” olarak veya bir “kişilik bozukluğu” sonucu kullanılır.
Namus iftira davası nasıl açılır?
Hakaret davası nasıl açılır? Asliye ceza mahkemesi, hakaret davasını incelemek ve karara bağlamakla görevlidir. Onuru kırılan kişi, yani mağdur, onurunun kırıldığına dair beyanının kanıtlarıyla birlikte bir başvuru yapmalı ve söz konusu suç hakkında bir beyan yazmalıdır.
İftira atmanın vebali nedir?
Birini işlemediği bir suçla suçlamak anlamına gelen ahlaki bir terim. Bir kişiye yönelik incitici veya aşağılayıcı söz ve davranışları ifade eden ahlaki bir terim.
İftira uğramak imtihan mıdır?
İftiraya uğrayan kişiler başlarına gelen öfkeden kurtulmak için bazı yöntemlere başvururlar. İnsanların bu zorlu süreçte gösterdikleri sabır, tasavvufta bir yol ve kişinin manevi seviyesini yükseltmesine yardımcı olan bir imtihan olarak kabul edilir.
İftiraya uğrayan kişi ne yapm?
Haksız yere hakaretten dava açılırsa, mağdurun savcılığa veya ilgili mercilere şikayette bulunma hakkı vardır. İftiraya uğrayan kişi dava açabilir. Savcılık, hakaret suçunun işlendiğini öğrenirse kendiliğinden de soruşturma başlatabilir.
Peygamber efendimize iftira atan kişi ile ilgili hangi sure gelmiştir?
Nisa Suresi, 112. ayet: “Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası cehennemdir. Allah’ın gazabına uğramıştır, Allah onu lanetlemiştir ve onun için şiddetli bir azap hazırlamıştır.” Bu ayet, bir mümini iftira yoluyla öldürmenin ciddiyetini vurgulamaktadır.
İftiranın kefareti nedir?
“Kim bir mü’min hakkında doğru olmayan bir şey söylerse, iftira eden kişi onu affedinceye kadar Allah o kişiyi cehenneme sokar.” Bu hadisin açık ifadesine göre, bir başkasına iftira atmak insan haklarına aykırıdır ve böyle bir suç işleyen kimse cezasını çekmeden cehennemden kurtulamaz.
İftira atan kişi ne ceza alır?
Hakaret suçu ve bununla ilişkili ceza, suçun unsurlarının mahkemede tespit edilip kanıtlanmasından sonra belirlenir. Hakaret edilen kişi tanınmış ve saygın bir kişiyse ceza daha ağırdır. Hakaret suçunun cezası bir ila dört yıl hapistir.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu yetkili makamlara ihbar eden veya işlenmemiş bir suç hakkında soruşturma yapılmasına olanak verecek şekilde delil veya belirti uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira atan kişiye nasıl dava açılır?
Hakaret davası nasıl açılır? Asliye ceza mahkemesi, hakaret davasını incelemek ve karara bağlamakla görevlidir. Onuru kırılan kişi, yani mağdur, onurunun kırıldığına dair beyanının kanıtlarıyla birlikte bir başvuru yapmalı ve söz konusu suç hakkında bir beyan yazmalıdır.
İslamda iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
Bu sebeple en akıllıca yol bol bol tövbe edip af dilemek, hatalarımızı tanımaya çalışmak ve Allah’a tam itaat ettikten sonra O’nun himayesini aramaktır. Rabbimiz hepimizi insanların, cinlerin ve şeytanların şerrinden korusun.