Dövizle ödeme yasaği kalktı mı?
19.04.2022’DEN ÖNCE düzenlenen faturalar kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi ZORUNLULUĞU YOKTUR. ÖDEMELER DÖVİZLE YAPILACAKTIR. HİZMETLERİN alım satımında döviz işlemlerine ilişkin bir yasak yoktur. Eski uygulamalar devam etmektedir.
Döviz bulundurma yasağı ne zaman kalktı?
Mart 1990’da 32 Sayılı Kararname olarak bilinen Türk Parasının Korunması Hakkındaki Kararname’de yapılan değişiklikle, Türkiye’de yerleşik kişilere döviz bulundurma ve transfer etme konusunda sınırsız hak tanınmıştır (1993). Yabancı ülke paralarına veya para yerine geçen her türlü ödeme aracına döviz denir.
Döviz cinsinden senet yasak mı?
Serbest bölgelerdeki şirketlerin hizmet alıcısı olarak faaliyetlerinin bir parçası olarak girdikleri sözleşmeler. İstihdam sözleşmeleri yabancı para biriminde veya yabancı para birimine bağlı olarak yapılamaz. Yabancı para biriminde maliyet içeren iş sözleşmeleri hariçtir.
Serbest bölgedeki firmalar döviz ödeme yapabilir mi?
– Serbest bölgede faaliyet gösteren şirketlerle yapılan dış ticaret işlemleri çerçevesinde yapılan taşınır satış sözleşmesinin konusu olan malların teslimine ilişkin ödeme yükümlülükleri. Geçişten sonra yukarıda belirtilen sözleşme ve işlemlerde döviz veya döviz cinsinden ödeme yapılması mümkün hale gelmiştir.
Döviz bozdurma şartı kalktı mı?
Yeni kararla, ihracatçının getirdiği dövizin bankada bozdurulması zorunluluğu da ortadan kaldırıldı. İhracatçıların en büyük sorunlarından biri olarak görülen, ihracat bedelinin tamamını ödeyip hesabı kapatma zorunluluğu da kaldırıldı.
Dolar faturası kesmek yasaklandı mı?
Kısaca, genel kural kayıtların ve belgelerin Türkçe ve Türk Lirası olarak hazırlanmasıdır. Türk Lirası cinsinden karşılığının belirtilmesi koşuluyla yabancı para cinsinden de indirim mümkündür. Yurt dışındaki müşterilere yönelik faturalarda Türk Lirası cinsinden karşılığının belirtilmesi gerekli değildir.
Bankalar döviz ödemesi yapıyor mu?
Bankalar işlemler için döviz transfer ücreti alırlar. Bu ücret bankadan bankaya ve yapılan transferin miktarına bağlı olarak değişebilir.
Ödemelerin TL yapılması zorunluluğu kalktı mı?
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, dövizle ödeme yasağının uygulanmasına ilişkin esaslar yeniden düzenlendi. Buna göre, tüm ödemelerin TL cinsinden yapılması zorunluluğu kaldırıldı.
Nakit avans ile döviz almak yasak mı?
Nakit avans, bankaların acil durumlarda müşterilerine sunduğu bir nakit hizmetidir. Bağlı bankadan nakit avans çekilerek döviz alımları nakit olarak yapılabilir.
Dövizle ödeme yapmanın cezası nedir?
Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu (“Kanun”) Madde 3. Bu Karardan doğan yükümlülüklere ve bu konuda Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenen genel ve düzenleyici işlemlere aykırı davrananlara 3.000 TL’den 25 TL’ye kadar idarî para cezası verilir.
Çekine dolar yazılır mı?
Buna göre, yabancı para cinsinden düzenlenen çekler, Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler ile Türkiye’de yerleşik tüzel kişiler arasında akdedilen sözleşmelerde ödeme aracı olarak kullanılamayacak.
Dövizle maaş ödenebilir mi?
Türkiye’de yabancı para cinsinden maaş alma olasılığı belirli kriterlere bağlıdır. Türk vatandaşları genellikle bu olasılığa sahip değildir. Ancak bazı durumlarda yabancı para cinsinden maaş alma olasılığı vardır. Türkiye’de ikamet eden ancak Türk vatandaşlığı olmayan kişiler yabancı para cinsinden maaş alabilirler.
Dövizle işlem yasağı nedir?
Yabancı para cinsinden sözleşme yapılması yasağı, sözleşme ilişkisinden doğan para borçlarının, yani sözleşme çerçevesindeki eylemlerin yabancı para cinsinden (döviz) veya yabancı paraya bağlı olarak yapılması gerektiğini öngören bir düzenlemedir. Söz konusu düzenleme 30534 sayılı Resmi Gazete’de 30534 sayılı nüshada yürürlüğe girmiştir.
Hangi sözleşmeler döviz cinsinden yapılabilir?
Taşınır mal alım ve kiralama sözleşmeleri: Taşınır mal alım veya kiralama sözleşmelerinde taraflar, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden doğan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırabilirler. Ancak, taşıt kiralama sözleşmeleri bu istisnadan muaftır.
Dövizle kira sözleşmesi yasak mı?
*Yabancı para birimi üzerinden kira sözleşmesi yapılması yasak mıdır?* Evet, 2018 yılından itibaren Türkiye’de yerleşik kişiler arasındaki kira sözleşmelerinde kira bedelinin ve diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz üzerinden veya döviz üzerinden belirtilmesi yasaklanmıştır.
Dövizle kiralama yasağı kalktı mı?
Başka bir deyişle, gayrimenkul kiralama sözleşmeleri genel olarak yabancı para cinsinden sözleşme yapılmasını yasaklamakta ancak yabancı para cinsinden ödeme yapılmasını yasaklamamaktadır.
Ödemelerin TL yapılması zorunluluğu kalktı mı?
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, dövizle ödeme yasağının uygulanmasına ilişkin esaslar yeniden düzenlendi. Buna göre, tüm ödemelerin TL cinsinden yapılması zorunluluğu kaldırıldı.
Dövizli fatura döviz ödenir mi?
Yurt içi şirketlere düzenlenen dövizli faturalarda, Türk Lirası cinsinden karşılık gösterilmesi zorunludur. Döviz üzerinden düzenlenen faturanın döviz üzerinden tahsil edilmesi halinde, faturanın Türk Lirası cinsinden karşılık değeri Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden hesaplanmalıdır.
Maaş döviz olarak ödenir mi?
İLGİLİ İŞ HUKUKU VE BORÇ YÖNETMELİKLERİ 4857 sayılı İş Kanununun 32 nci maddesinin 2 nci fıkrası gereğince, ücretin yabancı para cinsinden belirlenmesi mümkün olmakla birlikte, ücret ödemesi, ödeme tarihindeki cari kura göre Türk parası ile yapılır.